#OccupyCabinet: Армията и полицията – мръсни ръце

Standard

Днес (16 срещу 17 декември) ситуацията в Кайро беше много хаотична и напрегната… Да, пак. Защо? Армията реши да разгони мирната седяща стачка, стартирала на 25-ти ноември в знак на протест срещу назначаването на Камал Ганзури за министър-председател. Тази мирна стачка – никакви инциденти не е имало от началото досега – е известна с хаш-тага в Twitter #OccupyCabinet.

За да придобиете поне минимална представа за случващото се по улиците на Кайро, ето една доста изчерпателна сбирка от “най-говорещите” видео и снимки от днес. الجيش و الشرطة ايد وسخة, скандираха манифестантите: “Армията и полицията – мръсни ръце”.

Внимание: последните 5-6 снимки не се препоръчват на много чувствителни лица…

Грубо арестуване на манифестантката Гада Камал тази сутрин в Кайро.

Грубо арестуване на активистката Гада Камал сутринта на 16 декември в Кайро.

 

Грубо арестуване на манифестантката Гада Камал тази сутрин в Кайро от близо. Първо и е издърпан шала...

Първо и е издърпан шалът…

 

Още една... Според свидетели и арестувани, после пуснати, манифестантките се подлагат на електрически шокове и никой от армията не се засяга кой знае колко да ги опипва и/или подлага на други видове сексуално насилие.Според свидетели и арестувани, манифестантките са подлагани на електрошокове и никой от армията не се засяга кой знае колко да ги опипва и/или подлага на други видове сексуално насилие.

След освобождаването й...

Гада Камал след освобождаването й…

Войници, нападащи жена в Кайро:

Войници, агресиращи жена тази сутрин в Кайро: става дума за тази на земята, носеща интегрален шал.

Войници, агресиращи жена тази сутрин в Кайро: става дума за тази на земята, носеща интегрален шал.

Нур Айман нападнат от армейски части тази сутрин и опитващ се да предпази момичето с него. Задържани са и двамата.

Нур Айман нападнат от армейски части тази сутрин и опитващ се да предпази момичето с него. Задържани са и двамата.

Нур Айман след излизане от ареста...

Нур Айман след излизане от ареста…

 

Войници и най-гордо се възкачиха на покрива на една съседна сграда и замерваха часове наред цивилните демонстранти с всякакви предмети, влючително и "стъклени бомби". Когато не стреляха по тях, нали.

Войници най-гордо се изкачиха на покрива на сграда и замерваха часове наред цивилните демонстранти с всякакви предмети, включително и „стъклени бомби“. Когато не стреляха по тях…

И тъй като доста могат да се почудят какво прави този там с пръстите в дюкяна... Ами пикае на хората. В буквален смисъл!

И тъй като доста могат да се почудят какво прави този там с пръстите в дюкяна… Ами пикае на хората. В буквален смисъл!

 

Без коментар.

Без коментар.

 

Един ранен в линейка. Това се оказа, че е Алаа Абдул Хади... (виж по-долу). По последни данни, ранените били 105 (кум полунощ българско време). Този брой е опроверган от неправителствени източници, които говорят за 500 ранени поне.

Един ранен в линейка. Това се оказа, че е Алаа Абдул Хади… (виж по-долу). По последни данни, ранените били 105 (към полунощ българско време). Този брой е опроверган от неправителствени източници, които говорят за 500 ранени поне.

 

Свидетели казват, че се е стреляло с истинкси куршуми. Но Генералният щаб пак отрече и... изглежда, че мирните манифестанти в Кайро винаги се стрелят самички...

Свидетели казват, че се е стреляло с истинкси куршуми. Но Генералният щаб пак отрече и… изглежда, че мирните манифестанти в Кайро винаги се стрелят самички…

 

Войниците не са стреляли, нали.

Войниците не са стреляли, нали.

 

...

 

Един от многото в критично състояние. Но... надеждата умира последна, все пак!

Един от многото в критично състояние. Но… надеждата умира последна, все пак!

 

Хвърляните от войниците тухли и "стъклени бомби" нацелиха доста хора и по доста гаден начин.

Хвърляните от войниците тухли и „стъклени бомби“ нацелиха доста хора и по доста гаден начин.

Един от починалите (5 човека за момента) днес: Алаа Абдул Хади. Мир на праха му.

Един от починалите (5 човека за момента) днес: Алаа Абдул Хади. Мир на праха му.

 

Един от починалите днес е многоуважавания шейк Емад, амин ал-фатуа на Ал-Азхар (т.е. секретар по фетвите в мюфтийството). Той беше много почитан от младите. Може би се сещате за скорошната фетва (забрана) от Мюфтийството да се гласува за членове на партията на Мубарак или т. нар. felool ("отпадъци"). Ами той я издаде... Мир на праха му.

Един от починалите днес е многоуважавания шейк Емад, амин ал-фатуа на Ал-Азхар (т.е. секретар по фетвите в мюфтийството). Той беше много почитан от младите. Може би се сещате за скорошната фетва (забрана) от Мюфтийството да се гласува за членове на партията на Мубарак или т. нар. felool („отпадъци“). Ами той я издаде… Мир на праха му.

Шейк Емад не оживя от куршумни рани...

Шейк Емад не оживя от куршумни рани…

Извори: elbadil.net; галерия Twittpic на @Ali_Hisham; галерия Facebook на движението “6-ти Април”; галерия Facebook на Мохамед Солиман; галерия YFrog на Beltrew; тук и там.