Спешно: сблъсъците в Кайро пак започнаха #OccupyCabinet

Standard

Снимка на деня (за мен поне): Revolutionary Kid

Последни новини за днес. Доста неща се случиха тази вечер. Здравното министерство обяви, че жертвите са 10 и ранените — 441. След края на погребалното шествие на Шейк Емад, хората се върнаха обратно на “Тахрир”. През това време — както съобщихме по-рано днес, — армията строеше стена там.

Междувременно, премиерът не се появи да прави публична реч. Вместо това, SCAF се произнесе най-сетне: те строили тази стена като една от редица мерки за спиране на насилията и овладяване на ситуацията. Военните болници също ще били мобилизарини да лекуват ранените и SCAF ще плати обезщетение на семействата на починалите. Също, SCAF каза, че оставя пълна свобода да се започва официални анкети за идентифицирането на начинателите на събитията.

Организира се и спасителна бригада за пренасяне на книги от изгорялата по-рано сграда на Египетския Научен Институт. Те са съхранявани в близката джамия Каср ел-Дубара засега.

Много груби снимки излязоха също, направени по време на атаката на армията по-рано днес. Вижда се как много войници се спускат върху протестиращи, които бягат, една жена с интегрален шал е хваната от войниците, които я влачат, дърпат, късат целия и шал, отркивайки полу-голото и тяло. През това време, други войници я удрят с пручки и ритат докато тя е на земята и — най-ужасяващото е — един войник, забиващ ритници в слънчевия и сплит. Снимките циркулираха в социалните мрежи и някои чуждестранни вестници сложиха най-бруталната снимка на първа страница.

The New York Times

The New York Times

 

Le Monde

Le Monde

 

Най-сетне, ето и бъдещата първа страница на в. "Ал-Тахрир". Заглавието е "Лъжци"

Най-сетне, ето и бъдещата първа страница на в. „Ал-Тахрир“. Заглавието е „Лъжци“

Едно видео от тази атака се разпространи в Интернет, предоставям линк-а с предупреждение: МНОГО ГРУБО, крепки сърца да не гледат.

Update: Междувременно, здравното министерство обяви за 9 починали и 345 ранени. Според активисти, тези данни са подценени. Според активисти и “Ал Ахрам“, армията е в процес на построяване на стена около “Тахрир” – и по-точно от страна на улица “Каср ел-Айни” – с цел да се отцепи зоната и да се забрани влизането на демонстранти там. Вестникът припомня скорошните сблъсъци в седмицата преди началото на изборите, когато армията пак нападна протестиращите, причинявайки 40 жертви, и пак строи стена да възпрепятства влизането в “Тахрир” откъм улица “Мохамед Махмуд”.

Независимият вестник Аl-Masry Al-Youm съобщи също, че най-старата египетска библиотека – Египетски Научен Институт – е била запалена днес сутринта. Тя се намира на улица “Каср ел-Айни”, т.е. в центъра на вчерашните и днешните събития. Според сведения, пожарникарите са пристигнали много късно и огънят не е бил овладян, в последствие на което една значителна част от колекциите е засегната. Твърде е рано за преценки все пак, но нейния президента е песимистично настроен.

Египетският Научен Институт е основан по време на френската окупация от император Наполеон Бонапарт през 1798. Фондовете й до днес бяха оценени на повече от 200 000 книги, включително и оригиналната версия на “Description de l’Égypte” (“Описание на Египет”, започнато през 1798 от френски учени).

Update: Засега ситуацията май се поуспокоила. Погребалното шествие за Алаа Абдул Хади, студент по медицина пета година в Университета Айн-Шамс, беше спряно от армейските части по-рано днес и принудено да смени посоката. Погребалното шествие на Шейк Емад е в момента: хиляди присъстват. Младежкото движение Масперо (Копти, т.е. християни) бяха публикували призив, канейки всеки един човек да се присъедини към погребалното шествие на Шейх Емад.

Шейх Емад беше един от най-модерните религиозни личности, уважаван от младите и отстояващ твърда про-демократична позиция. Като пример, можем да се напомни фетвата, която той произнесе преди няколко седмици. С нея се забраняваше гласуването за т. нар. фелул (“остатъци”), т.е. членове на партията на Мубарак. Фетвата обясняваше, че тази партия е отговорна за корупция и разрушение на страната и затова даване на гласове в нейна полза е забранено.

Начало на погребалното шествие на Шейк Емад.

Начало на погребалното шествие на Шейх Емад.

Погребално шествие в почит на Шейк Емад, убит вчера вечер по време на сблъсъците с армията.

Погребално шествие в почит на Шейх Емад, убит вчера вечер по време на сблъсъците с армията.

Update: Засега, здравното министерство съобщава за 8 починали и над 300 ранени. Това са данни за вчерашните сблъсъци, за момента ситуацията е твърде хаотична. След вчерашните атаки от страна на армията, 8 членове на т. нар. Цивилен съвет (съставен да представлява нещо като цивилна съвест на SCAF) си подадоха оставката, в знак на протест срещу случващото се по нареждане на SCAF. Както и в предишни подобни случаи, премиерът (този път е г-н Ганзури) не само отрече армията да е виновна за нещо и да е употребявала сила срещу мирните манифестанти, но и най-нагло и досадно пак започна да разказва, че случващото е резултат от “чуждестранна намеса”…

Update: Ситуацията не се подобрява. Засега непотвърдени доклади говорят за армията, хвърляща хора в Нил, на моста “Каср ел-Нил”. Най-важната административна сграда в Египет – Могамаа – е евакуирана. Армейските части изглежда са се оттеглили от Тахрир, в посока към Парламента.

Докладва се, че медийния black-out е пълен – войници арестуват всеки човек, който прави снимки на случващото се. Тъй като армията не си поплюва с ранените – свидетелства за ранени, измъчвани и арестувани в болницата “Каср ел-Айни” – доклади пристигат от независимата телевизия ONTvEg, че доктори ги крият в тоалетни, за да не ги намерят амрейските части, претърсващи сградите.

Протести анти-SCAF (военната хунта, управляваща Египет и отговорна за събитията в момента) пред Ал-Азхар, в очакване на погребението на Шейх Емад, за смъртта на който писахме снощи в галерията.

Протести срещу SCAF (военната хунта, управляваща Египет и отговорна за събитията в момента) пред Ал-Азхар, в очакване на погребението на Шейх Емад, за смъртта на който писахме снощи в галерията.

Update: През това време, армията продължава с престъпленията си: според Маха Ал-Асуад, войниците не само спират линейки и им пречат да превозват ранените по болниците, но и правят всичко възможно да скрият телата на починали. Също така, вестник “Ал-Ахрам” съобщи, че армейски части са нахлули в помещенията на партията Ал-Адл, много от членовете на която бяха взели участие в протестите и се бяха приютили там след вчерашните събития. Войниците са ги арестували.

Активисти съобщават, че моста Каср ел-Нил е напълно блокиран от армията. Изглежда искат напълно да отцепят района.

Активисти съобщават, че моста „Каср ел-Нил“ е напълно блокиран от армията. Изглежда искат напълно да отцепят района.

Според Аl-Jazeera, премиерът Ганзури би трябвало пак да се произнесе в официална реч.

Update: Според свидетели и журналисти, армията влиза насилствено в различни апартаменти и хотели, чупи мебели и хвърля всякакви камери и апарати през прозорци и тераси. Има доклади, че войниците спират линейки и арестуват доктори (via ”Ал-Ахрам”).

Update: Видео от тазсутрешната атака на армията:

Спешно: сблъсъците в Кайро пак започнаха. Премиерът Ганзури направи изявление, в което най-хладнокръвно излъга, че армята не е употребявала насилие срещу протестиращите. И само няколко минути след като свърши да говори, армията атакува “Тахрир”: изгоря палатки и започна да бие всичко, дето малко или много мърда… Тела лежат там.

Междувременно, армията започна да събира всички камери. Влизат в апартаментите и хотелите около “Тахрир” и изземват камерите на телевизиите. Медиен black-out в момента. Може би и интернет black-out след малко, както в минали дни…

Снимка, пусната от журналиста Шариф Кудус: войник, сезиращ камери. Кудус беше един от първите да съобщи, че армията се старае да затвори устите и очите на медиите днес.

Снимка, пусната от журналиста Шариф Кудус: войник, събиращ камери. Кудус беше един от първите съобщили, че армията се старае да затвори устите и очите на медиите днес.

Comments are closed.