Писмо до всички хора по света от нас, протестиращите на площад “Тахрир”

Standard

Текстът, който следва, е написан от различни египетски активисти и защитници на човешките права. Предоставен е от Рами Рауф, директор на онлайн-медиите за Египетската инициатива за лични права и медиен консултант на института Назра за феминистки изследвания (насочена към правата на жените научна организация).

Актуализации на положението в Египет: Какво се случва

Уважаеми хора,

Пиша ви, за да ви разкажа за положението в Египет в момента, тъй като не съм сигурен за точността на медиите. Миналият петък (18 ноември 2011 г.) имаше огромна демонстрация на площад “Тахрир”, зовяща за прекратяване на военното управление, за край на военните съдебни дела на цивилното население (над 12 000 цивилни са били съдени във военни трибунали от падането на Хосни Мубарак) и да се противопостави на техните над-конституционни принципи. Имаше огромен брой хора от различни общности, които присъстваха на демонстрацията, и повечето от тях напуснаха площада вечерта.

Отделно от това, семействата на ранените от Революцията и мъчениците бяха установили седящи стачки в продължение на месеци в различни области, включително площад “Тахрир”, призовавайки държавата да покрие разходите за тяхното лечение и да им даде компенсации. В събота, 19 ноември, полицейски части брутално разпръснаха ранените, което отново провокира завръщането на хората на “Тахрир” в знак на поддръжка (като това, което се случи на 28-29 юни). Много твърдяха, че ислямистите се бунтуват, за да получат власт, което е напълно погрешно: това, което се случва в момента, е въстание на египетския народ срещу полицейската бруталност и военно управление.

Силите за сигурност за момента използват различни видове сълзотворни газове в прекалено голямо количество, гумени куршуми, ловджийски сачми и бойни амуниции срещу протестиращите, и стават все по-брутални с всеки изминал ден, причинявайки смъртта на 35 души и ранявайки повече от 1700 (официален доклад от Министерството на здравеопазването), включително в този брой и много хора, целени в очите и горната част на телата им. Хората са арестувани произволно и прекалено грубо, включително лекари доброволци, които помагат на ранените, както и журналисти, отразяващи събитията. Полеви болници са били атакувани нарочно, за да се попречи на лекарите да оказват помощ на ранените.

Тъй като насилието от страна силите за сигурност срещу невъоръжени протестиращи продължава и днес за 5-ти ден (23 ноември), все повече хора излизат на улиците в подкрепа на тези, които вече са на фронта в повече от пет града. Единственото нещо, което би ни навредило най-много, е да се обрисува ситуацията като опростена борба за мощност на религиозни или политически групи, и армията или хората по улиците са платени побойници, стремящи се към разрушаване на страната и предизвикване на хаос. Ние всички сме на улицата, за да се борим срещу полицейската бруталност и милитаризма.

Подкрепете ни, като разпространявате истината за ситуацията и коригирате дезинформацията от свалянето на Мубарак.

Видеo: http://youtu.be/zJ7FHUtxePw  – http://youtu.be/54-1qNeef0Ehttp://youtu.be/O94sWWDc8Ig

Снимки: http://goo.gl/OkNPL – http://goo.gl/qpA6Ahttp://goo.gl/Qxm2Hhttp://goo.gl/wK4Iahttp://goo.gl/EhjrAhttp://goo.gl/edRSw  – http://goo.gl/Nw3Iu

Изявления от групи за защита на правата на човека:

Това, което искаме, е отговорност.