[Избори в Тунис] Целта оправдава средствата…

Standard

Въпреки многобройните конкурентни листинги, доста прилики са отбелязани между различните страни. Окончателният край на стария режим е искан от всички, както и борбата срещу корупцията. Социално-икономическите теми, като създаването на работни места и подобряване на социалните помощи, са също присъстващи.

Дори и ако са успешни за момента, първите свободни и честни избори в свободен Тунис, обаче срещат няколко несигурности и хлъцвания. Един от най-важните е внезапната поява на пари в кампанията. Властите не можаха да контролират с необходимата строгост финансирането на партиите. Резултат: обвинения, особено срещу Ан-Нахда, обвинена, че е подкрепена от трети страни. Ислямската партия отрича, разбира се, посочвайки, че е забранена в Саудитска Арабия и Иран. В същото време, много от кандидатите на Ан-Нахда са раздавали храна и лекарства по време на предизборни срещи с гражданите, както и бизнесмени, записани като независими кандидати не се колебаха да си отворят портфейлите в замяна на обещание за гласуване.

Големият брой на кандидатите и наличието на десетки хиляди неграмотни избиратели, особено в селските райони, също повод за опасения от манипулации (от тук и използването на символи и чертежи за установяване на списъци). Няколко партии са загрижени, че “придружителите” са изкушени да наложат техен избор за глас и призовават за бдителност от всички. В резултат, уеб сайтове като Nchoof (произнася се “ншуф” и означава “погледнете” ) и Facebook страници бяха създадени, за да докладват за всички нередности.

Запитан от държавния вестник La Presse, икономистът и университетски преподавател Суад Трики, заместник-председател на висшето независими изборно тяло (ISIE) от своя страна счита, че съществува малък риск, че гласуването да е помрачено от фалшифициране. Използването на неизтриваемо мастило (27 000 бутилки са били внесени от Великобритания) за отбелязване на индекса на избиратели (и по този начин да им се пречи да гласуват повече от веднъж), пълното преразглеждане на избирателните списъци от бившия режим (където мъртвите имаха право на глас), и наличието на национални и международни наблюдатели би трябвало да намали риска от фалшифициране.

Все пак, това не попречи на ислямистите от Ан-Нахда да заплашват срещу манипулация на вота: “В случай на фалшифициране на изборите, Ан-Нахда ще избере пътя на бунта и ще излезе по улиците с тунизийския народ”, беше казал Рашид Гануши, добавяйки, че “демокрацията изисква, че партията, получила мнозинството от гласовете, е отговорна за формирането на правителството.”

Много иронично изказване, като се имат предвид няколко ненаместни съобщения, получени от многобройни тунизийци през последните дни. Разбира се, един от висшите чиновници на ислямиската партия, отрече информацията, заявявайки, че неговата партия “никога не би направила нещо подобно”.

“Бъдете на срещата на 23 октомври, вие и вашето семейство. Гласувайте за Ан-Нахда, в  Сус с номер 51. Предайте това съобщение”

“Бъдете на срещата на 23 октомври, вие и вашето семейство. Гласувайте за Ан-Нахда, в Сус с номер 51. Предайте това съобщение”

Отговорите – скоро…


[Първоначално публикувано в Интидар]