[Избори в Египет] Частични резултати

Standard

На фона на случващото се, не сме забравили за изборите. Ето набързо какви са резултатите за момента. Напомням, че третият и последен етап на изборите за долна камара предстои.

Както може би сте го чули/чели, засега Партията за Свобода и Права (FJP, сформирана от Мюсюлманските Братя) е печеливша, следвана отблизо от Ел-Нур (Светлина). Последната е “салафистка”, т.е. ислямистка, за разлика от FJP, която е считана за умерена. Според Ал-Ахрам в сътрудничество с Jadaliyya (независим онлайн информационен бюлетин от Института за Арабски изследвания), резултатите от първия етап на парламентарните избори са:

  • FJP засега печели 49%;
  • Ел-Нур: 20%;
  • Египетския блок: 10%;
  • Уафд: 7%;
  • Революцията продължава: 4%.

Според частични преброявания, FJP е начело в говернората Гиза, следвана от Ел-Нур и Египетския блок. По отношение на водещите две позиции, подобно е положението и в говерноратите Шаркия (FJP води с 45% от гласовете, Ел-Нур следва с 19%), Исмаилия, Менофия и Бехейра. Голямата изненада май ще дойде от Суез, където Ел-Нур води с почти 50% от гласовете.

Внимание: държа да подчертая, въпреки че тенденцията изглежда ясна, че тези резултати са частични. Първо, гласовете от втория етап не са приведени към глобалните преброявания. Второ, някои части от досега гласувалите провинции трябва да проведат избори тепърва (някъде към 10 януари) поради нередности в нормално време. Най-накрая, третият етап предстои, т.е. една трета от страната все още трябва да се произнесе.