[Избори в Египет] Ден първи

Standard

Изборите започнаха тази сутрин, в 8 ч. местно време. Припомням, че днес, 28, и утре, 29 ноември, са изборите за Народно събрание в следните 9 провинции: Кайро, Александрия, Луксор, Ал-Фаюм, Порт Саид, Дамиета, Кафр ал-Шейх, Червено море. Днес и утре 17,5 милиона потенциални гласуващи са очаквани в секциите. Те ще избират от общо 3 809 кандидата, състезаващи се за 168 депутатски места. 9 841 съдии наблюдават провеждането на изборите. Следя ситуацията час по час и се опитвам да пускам възможно най-точни и интересни данни.

[UPDATE] Националната телевизия съобщи, че избирателните бюра, отворили със закъснение ще затворят по-късно също (в 21 часа, по-точно). Агенцята МЕNА току-що предаде казаното от назначения в петък премиер Камел ал-Ганзури: ново правителство ще бъде обявено до края на седмицата, вероятно в четвртък.

Иначе Google също отбелязва първите парламентарни избори в Египет след свалянето на Мубарак:

[UPDATE] Женското присъствие е забелязано тук и там, със смесени чувства. Например, единствената кандидатка на салафистката партия Ал-Нур е изобразена като река на този плакат, докато колегите й от мъжки пол — с техни снимки.

Плакат на Ал-Нур. Кредит: Аl-Jazeera

Също така, като се има предвид броят на кандидатки в избирателните списъци, може да се предположи без кой знае какъв риск за груба математическа грешка, че депутатките ще са доста малобройни. В същото време, докладва вестникът Аl-Masry Al-Youm, голямо избирателно участие от страна на жените е забелязано в някои провинции като Луксор.

Най-сетне, след фатвата, която споменах по-долу, някои кандидати, изглежда желаещи на всяка цена да спечелят, използват млади жени: Аl-Masry Al-Youm докладва, че в квартала Уайли кандидата Хюсеин Або Гад кара поддръжничките си да обещават на чакащите да гласуват, че те ще “направя(т) всичко, което пожелаеш, ако гласуваш за Або Гад”.

Както и да, мисля, че този въпрос заслужава 2 мин мислене: “Чудя се дали гласуващите днес жени ще си затворят устата, ако депутатите, които избират им кажат ‘мястото на жената е у дома’ “…

[UPDATE] Всичко върви горе-долу нормално засега. Тук и там се случват инциденти, но нищо кой знае колко шокиращо. Въпреки неразборията от началото на деня, много малко бойкоти са забелязани. Известната с масовата си дезинформация национална телевизия продължава: съобщават, че глоба за негласуващи била 500 египетски паунда. Много бързо се организира и докладването на нарушения: например този блог обобщава всичките контакти, на които могат да се сигнализират политически дейности в нарушение на избирателния кодекс.

Забелязано е силно присъствие на религиозни факции, както мюсюлмански така и християнски. Шади Хамид (директор на Brookings Institute в Доха, Катар) например докладва, че членовете на Мюсюлманските братя са ангажирани да доведат всеки по 100 човека в избирателното си бюро. В същото време, засилено присъствие на християнски попове в избирателните бюра е отчетено.

Твърде рано е да се правят прогнози кой ще спечели най-голямата част от гласовете. Въпреки всичко, Партията за Свобода и Правда (партията на Мюсюлманските братя) е дадена като един от сигурните мажоритарни. Между другото, предварителните оценки на гласовете от египтяните, пребиваващи в чужбина, дават тази партия начело в подразделението Саудитска Арабия. (Египтяните в чужбина гласуваха 3 дни наред до вчера вечер. До 18 часа вчера, гласувалите са били около 120 хиляди, докладва националната агенция МЕNА.) Неизвестен, но обезпокояващ фактор е присъствието на т. нар. фелул или “остатъци”: това са бившите привърженици на Националната Демократическа партия, по-известна като партията на Мубарак. Влиянието им продължава да е силно, 9 месеца след свалянето на бившия диктатор. По последни сведения например, печелещите най-много гласове в квартала Сиди Габер (Александрия) са кандидатите на Партията за Свобода и Правда и кандидата на Националната Демократическа партия.

Междувременно, муфтите от Дар ал-Ифтаа прокламираха фатва срещу купуването на гласове. Според доклади, гласове са купувани в Кайро и в Хургада (провинция Червено море), цената им е 300 египетски паунда. Започантата в петък седяща стачка пред министерския съвет срещу назначаването на Камел ал-Ганзури за премиер продължава и днес.

[UPDATE] Хората са много щастливи въпреки дългите опашки (между 45 минути и 3 часа и половина чакане!):

Някои дори и дават подробности къде, за кой и защо така са гласували. Например този познат, професор по Политически науки в Американския университет в Кайро:

“Току-що се връщам от гласуване във факултета за изкуство в Замалек. Син пръст. Чаках на опашката 2 часа и половина преди да мога да вляза в избирателното бюро. Гласувах за жени кандидати: така подкрепям участието на жените в демократичния процес. Също така, гласувах за Коалицията на Революцията.”

Гражданите продължават да докладват за всякаква политическа агитация, която и да е партията правеща я. Изглежда, че не само партията на Мюсюлманските братя раздава брошурки, но общо взето всички кандидатирали партии…

Хаштагът в Twitter e #EgyElections.

На този канал в Bambuser можете да следите на живо протичането на изборите. Всичко е снимано от граждани.
Журналистът Айман Мохиелдин от NBC (бивш журналист от Al-Jazeera) е един от хората, които наблюдават протичането на изборите днес. Той съобщи, че поне едно избирателно бюро е било затворено тази сутрин, защото гласуването започнало преди идване на съдията наблюдател:

Хаштагът за сигналиране на нарушения е #shayfeencom. Така например, тази малка колекция от пропагандни брошурки бе заснета от гражданка: в деня на изборите, политическата агитаця е нелегална.