Изборите в Египет: отложени? – В крайна сметка, не

Standard

[Update] Генералният щаб държа пресконференция преди час. Много въпроси бяха зададени, малко задоволителни отговори получени. Както и да е: генералите Моктар Ел Мола и Мамдух Шахин, заедно с членове на Висшата избирателна комисия, бяха там. Изборите ще се проведат както планирано предварително, а именно: начало на 28 ноември. Между другото, Висшата избирателна комисия е обявила, че ще се глобавят гражданите, които не гласуват!

В една реч във вторник, фелдмаршал Тантауи обясняваше, че парламентарните избори ще се състоят на 28 ноември, както е предвидено. Според Al Jazeera, цитираща анонимен източник, Министерството на вътрешните работи предложило да се отменят. Засега няма потвърждение за това намерение, но… не е учудващо и успокояващо.

Защо не е учудващо? Ами срещу какво са протестите сега? Срещу хунтата. Срещу Генералния щаб (SCAF), който просто продължава режима на Мубарак.

Карикатура на бразилеца Карлос Латуф

Карикатура на бразилеца Карлос Латуф

Откакто военните са на власт след свалянето на Мубарак, организациите за защита на човешките права докладват увеличаване на нарушенията. Генералният щаб беше обещал да предаде властта на цивилните, но… вече месеци наред закъснява. Доста хора се опасяваха, че SCAF ще направи всичко възможно да отложи парламентарните избори (отменени вече веднъж…). И тези безредици, продължаващи вече 6 дни, изглеждат точно навреме: какъв по-добър претекст за отлагане на изборите от “сложна вътрешна обстановка”?

Защо е обезпокояващо? Ами защото хората са разделени. Защото хората са уплашени за бъдещето. Защото някои се опасяват, че ако SCAF си тръгне сега, няма да има кой да управлява Египет през преходния период. Но пък, ако SCAF не си държи на думата и отлага изборите, това означава, че протестите в “Тахрир” биха придобили огромен обхват: хунтата се настанява начело на държавата и Египет се превръща във военна диктатура.

Тези избори са първата стъпка към демокрацията, за която умряха стотици от януари насам. Дори и обстановката да изглежда много неподходяща за провеждане на избори, тяхното отлагагне изглежда по-лошата опция…