Една година след началото на революцията, отново самозапалване в Тунис

Standard

Едва една година след отчаяната постъпка на Мохамед Буазизи, която му струва живота и предизвика Тунизийската революция, друг мъж се самозапали на 5 януари в Тунис. Защо?

Става дума за 48-годишен баща на три деца. Той е бил без работа от доста време, което за съжаление важи за голяма част от населението в провинция Гафса – район, известен с мините си, но в който безработицата е епидемична. Хората са бедни, насилието – постоянен детайл от пейзажа. Размириците са още по-чести от ноември насам, след като се обявиха резултатите от конкурс за приетите за работа в единствената фирма-работодател, Compagnie des phosphates de Gafsa (CPG, Компания за фосфати в Гафса). Минната индустрия в Тунис и по-точно продукцията на фосфати са, заедно с туризма, основни за приходите на страната; производството на фосфати класира Тунис на 5-то място по добив. Различните социални проблеми и размириците след падането на Бен Али, парализираха минната дейност в тази провинция, което като резултат предизвика драстично спадане на продукцията (60%) и загуба на около 800 милиона динара (еквивалента на 450 милиона евро).

На 5 януари беше предвидена визита на трима министри: Халил Зауиа (социален министър), Мохамед Ламин Шакхари (министър на индустрията) и Абделуахаб Маатар (министър на труда). Тези представители на настоящето правителство бяха дошли, за да придобият представа за икономическото и социално състояние на провинция Гафса. Самозапалилият се мъж е участвал в седяща стачка на безработни от няколко дни. Той бил изпратил писмо преди идването на министерската делегация, в което моли за среща с нея, но така и не е получил отговор. Според свидетели, мъжът просто се залял с бензин и се запалил… Състоянието му е много тежко, не се знае дали ще оживее.

След станалото, около 200-та младежи са се събрали за протест и са хвърляли камъни по полицията. Засега, за други размирици не е съобщено.

Свидетели са пуснали във Facebook видеото от самозапалването на мъжа. Не е особено приятно, така че хора със слаби сърца могат да го пропуснат.